Nou, stap 1 is je al gelukt. Je hebt al online gezocht naar informatie over hoe je jezelf kunt voorbereiden, of je bent de website van de fotograaf aan het bekijken. Dat is al een goed begin. Bekijk de portfolio van de fotograaf. Welke foto’s spreken je aan en waarom? Is het de stijl van bewerken, de poses of de achtergrond?
Locatie
Soms heeft de fotograaf al een paar mooie locaties uitgezocht om de foto’s te maken, maar natuurlijk kun je ook zelf op zoek gaan in je eigen omgeving. Is er bijvoorbeeld een natuurpark of een stuk bos waar je vaak komt? Dan hebben deze locaties al meer betekenis voor je en worden je foto’s een stuk persoonlijker. Of misschien willen jullie thuis zelf foto’s maken om later herinneringen aan het huis en hoe jullie familie toen was, vast te leggen. De locatie van een fotoshoot kan veel invloed hebben op de stijl van de foto’s. Wil je een bohemian vibe? Dan is een graanveld of een veld met hoge grassprieten perfect. Houd je van rustige foto’s met veel open ruimte? Dan is een strand ideaal voor jou. Overleg met je fotograaf en kies de beste locatie voor jullie.
Poses
Een fotoshoot kan soms een beetje ongemakkelijk zijn, omdat je soms als een model in poses wordt gezet. Je kunt gevraagd worden om met elkaar te dansen, te kietelen, te knuffelen, samen te rennen, en dat voelt misschien heel raar om midden in een bos te doen. Maar geloof mij, als je de foto’s terugziet, ziet het er heel natuurlijk uit. Candids (oftewel momentfotografie) leggen de situatie vast zoals die echt is, zonder enige regie. Dat kunnen ontzettend leuke foto’s worden, maar bij het grootste deel van de foto’s heb je misschien je ogen dicht, kijk je naar de grond, of trek je een gek gezicht. Daarom wordt er bij elke fotoshoot wel een vorm van regie toegepast. Net genoeg om spontane foto’s te krijgen waarbij iedereen lacht en er mooi opstaat. Je fotograaf zal deze regie op zich nemen, maar je helpt haar/hem enorm als je ook zelf met leuke ideeën komt. Kijk eens op Pinterest, Instagram of in de portfolio van de fotograaf voor leuke poses.
Kleding en styling
Wat moet je aantrekken naar een fotoshoot? Het voelt misschien een beetje gek om jezelf helemaal op te doffen voor één uurtje, maar die foto’s blijven natuurlijk wel voor altijd bestaan. Misschien wordt een leuk familieportret afgedrukt op canvas en boven de bank gehangen. Dan wil je natuurlijk wel dat je er op je best uitziet. Maar pas op dat je niet te ver de andere richting ingaat en jezelf onherkenbaar maakt met te veel make-up, terwijl je dat normaal nooit draagt. De foto’s zijn natuurlijk momenten van vroeger en je wilt jezelf daarin kunnen herkennen.
Qua kleding is het simpel: houd het rustig. Trek geen kleding aan met hele drukke patronen of felle kleuren, want dit neemt de aandacht weg van je gezicht. Kies kleuren die je ogen of je haar complimenteren en stem de kleding op elkaar af. Trek iets aan waarin jij je comfortabel voelt en straalt, dan zal dat ook terug te zien zijn op de foto’s.
Tijd
De tijd waarop je foto’s maakt, heeft een grote invloed op het resultaat. Fotografie is het vastleggen van licht, en hoewel je het dagelijks misschien niet zo doorhebt, kan (dag)licht veel verschillende vormen aannemen. Dat was ook een van mijn eerste verbazingen: hoe licht een enorme invloed kan hebben op foto’s. Natuurlijk kunnen we tegenwoordig met bewerking veel aanpassen aan het licht, maar voor de meest natuurlijke foto’s begin je met een goede basis. Een uur na zonsopgang en een uur voor zonsondergang noemen we de “Golden Hour”. Tijdens deze periodes staat de zon laag, waardoor je genoeg licht hebt zonder harde schaduwen op het gezicht. Het licht is zachter en gelijkmatiger verdeeld. Daarnaast zijn er soms prachtige kleuren in de wolken, wat een warme tint aan de foto’s geeft.
Als het niet lukt om tijdens de Golden Hour te fotograferen, zoek dan een plekje in de schaduw. Hard zonlicht is voor geen enkel gezicht prettig; het veroorzaakt harde schaduwen en mensen knijpen hun ogen dicht. Daarom zoeken de meeste fotografen de schaduw op. Op een bewolkte dag heb je geen last van hard licht, maar de warmte verdwijnt uit de foto’s, waardoor ze een blauwe en koelere tint krijgen. Gelukkig zijn er genoeg oplossingen, zoals diffuserschermen die het zonlicht zachter maken, maar dan heb ik wel een assistent nodig 🙂
Je kunt je dus goed voorbereiden op een fotoshoot, maar waarschijnlijk heeft de fotograaf dit al helemaal voor je uitgedacht (als je een goede fotograaf hebt). Het enige dat je hoeft te doen, is een mooie outfit kiezen, je haar in model brengen en voor de rest genieten van de fotoshoot. Vertrouw op je fotograaf, maar nieuwe inspiratie en ideeën zijn altijd welkom!